Στο Σχήμα 6.28 σχεδιάζεται το πολυγραμμικό σχέδιο παραδείγματος συνδεσμολογίας φωτιστικού σημείου με δυο ακραίους διακόπτες εναλλαγής (αλλέ-ρετούρ). Οι διακόπτες αυτοί μπορούν από δυο διαφορετικές θέσεις να θέσουν το φωτιστικό σε λειτουργία, εξ ου και αλλέ-ρετούρ, και χρησιμοποιούνται πολύ συχνά σε συγκεκριμένους χώρους, όπως σκάλες, διάδρομοι, υπνοδωμάτια κ.λ.π., χώρους στου οποίους είναι φανερό ότι απαιτείται η ύπαρξη δυνατότητας ελέγχου του φωτιστικού από δυο διαφορετικές θέσεις του χώρου.
Στο Σχήμα 6.29 σχεδιάζεται το μονογραμμικό σχέδιο της συνδεσμολογίας του Σχήματος 6.28.
Στο Σχήμα 6.30 σχεδιάζεται το λειτουργικό και το λειτουργικό σχέδιο της συνδεσμολογίας του Σχήματος 6.28. Από το σχήμα αυτό γίνεται πολύ εύκολα κατανοητό ότι μπορούμε να ανάβουμε το φωτιστικό από τον ένα διακόπτη και να το σβήνουμε από τον ίδιο ή/και από τον άλλο, χωρίς η σειρά να αποτελεί προϋπόθεση. Δηλαδή, μπορούμε να λειτουργούμε (ανάβουμε) και να παύουμε τη λειτουργία (σβήνουμε) ενός φωτιστικού σημείου από δυο διαφορετικές θέσεις!
Στο Σχήμα 6.31 σχεδιάζεται το μονογραμμικό σχέδιο της συνδεσμολογίας φωτιστικού σημείου με δυο ακραίους διακόπτες εναλλαγής (αλλέ-ρετούρ) σε κάτοψη κατοικίας.
Leave a Reply