ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
- Kανονισμοί
- Τυποποιημένα σύμβολα στο αρχιτεκτονικό σχέδιο
- Σχεδίαση κάτοψης
- Παράδειγμα Αρχιτεκτονικού Σχεδίου
- Κανονισμοί
- Τυποποιημένα σύμβολα στο αρχιτεκτονικό σχέδιο
- Σχεδίαση κάτοψης
- Παράδειγμα Αρχιτεκτονικού Σχεδίου
Όπως έχει ήδη αναφερθεί, το Τεχνικό Σχέδιο περιέχει τα παρακάτω εξειδικευμένα είδη σχεδίου: Αρχιτεκτονικό, Τοπογραφικό, Οικοδομικό, Μηχανολογικό, Ηλεκτρολογικό κ.λ.π. Το Αρχιτεκτονικό σχέδιο, το οποίο θα μας απασχολήσει στο παρόν κεφάλαιο, αποτελεί ένα ξεχωριστό είδος σχεδίου το οποίο θα πρέπει να γνωρίζουν οι Μηχανικοί που ασχολούνται με ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. Και αυτό, γιατί το Αρχιτεκτονικό Σχέδιο είναι εκείνο πάνω στο οποίο θα σχεδιαστούν όλες οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.
Το αρχιτεκτονικό σχέδιο ακολουθεί του κανόνες του Τεχνικού Σχεδίου όπως αυτοί παρατίθενται στον Πίνακα 5.1.
Για τη σωστή σχεδίαση μιας ηλεκτρομηχανολογικής εγκατάστασης απαιτείται, αρχικά, μια μελέτη του χώρου, η οποία θα πρέπει να γίνεται σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα.
Στην περίπτωση κατοικίας, ο μηχανικός θα πρέπει να γνωρίζει, αντίστοιχα, (με μεγάλη πιθανότητα) που θα τοποθετηθούν τα διάφορα αντικείμενα της κατοικίας, όπως είδη υγιεινής, έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές κ.λπ., έτσι ώστε οι ρευματοδότες (πρίζες), για παράδειγμα, να βρίσκονται σε σωστές θέσεις και να μη χρειάζεται εκ των υστέρων να τοποθετούνται προεκτάσεις (μπαλαντέζες) ή ακόμη χειρότερα να περαστούν εξωτερικές γραμμές!
Συγχρόνως, γνωρίζοντας ο μηχανικός τη θέση των διαφόρων συσκευών θα μπορεί εύκολα να προβλέψει τη σωστή διατομή, των απαιτούμενων για την εγκατάσταση, αγωγών.
Η γνώση των διαστάσεων των ειδών υγιεινής δίνει τη δυνατότητα στο μηχανικό να προϋπολογίσει τη θέση των γραμμών των υδραυλικών κυκλωμάτων ή ακόμη και τη θέση των θερμαντικών σωμάτων σε ένα χώρο.
Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι η γνώση των διαστάσεων διαφόρων αντικειμένων του χώρου στον οποίο πρόκειται να γίνει μελέτη για την εφαρμογή ηλεκτρομηχανολογικής εγκατάστασης είναι απαραίτητη. Στα Σχήματα 5.1 έως 5.5 δίνονται ενδεικτικά οι διαστάσεις μερικών τέτοιων αντικειμένων.
Για την περίπτωση σχεδίασης με το χέρι, ο μηχανικός μπορεί να χρησιμοποιήσει stencil της αντίστοιχης κλίμακας (Εικόνα 5.1).
Η σχεδίαση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων γίνεται στο σχέδιο της κάτοψης του αρχιτεκτονικού σχεδίου της οικοδομής. Ως, κάτοψη, σχεδιάζεται η οριζόντια τομή, η οποία γίνεται μεταξύ ορόφου και δαπέδου της οικοδομής.
Στο Σχέδιο 5.1 φαίνεται η τρισδιάστατη απεικόνιση ενός κτηρίου.
Στο Σχέδιο 5.2 φαίνεται η οριζόντια τομή του Σχεδίου 5.1.
Η κάτοψη του κτηρίου σου Σχεδίου 5.1 φαίνεται στο Σχέδιο 5.3.
Η τομή πρέπει να γίνεται έτσι ώστε να δείχνει, κατά το δυνατόν, περισσότερα στοιχεία της οικοδομής. Το Σχέδιο 5.2 δείχνει μια τέτοια τομή σε αξονομετρικό σχέδιο, ενώ το Σχέδιο 5.3 δείχνει την αρχιτεκτονική κάτοψη της ίδιας οικοδομής.
Η οριζόντια τομή γίνεται για να φανούν τα διάφορα στοιχεία της οικοδομής, όπως τοίχοι, πόρτες, παράθυρα, σκάλες, είδη υγιεινής, έπιπλα κ.λπ. τα οποία σε μία κανονική κάτοψη της οικοδομής δε φαίνονται. Όλα τα στοιχεία σχεδιάζονται υπό κλίμακα, ώστε να είναι ευδιάκριτα. Στην περίπτωση που τα σχέδια που θα προκύψουν αφορούν στην υποβολή τους σε γραφείο της πολεοδομίας, η κλίμακα που θα χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να είναι η 1:50.
Κατά τη σχεδίαση οικοδομών πρέπει να τηρούνται οι παρακάτω κανόνες:
• Οι τοίχοι, εσωτερικοί και εξωτερικοί, σχεδιάζονται με πλήρη γραμμή. Όταν δείχνονται σε τομή, διαγραμμίζονται.
• Οι εξωτερικοί τοίχοι σχεδιάζονται με μεγαλύτερο πάχος σε σχέση με τους εσωτερικούς, τόσο επειδή κτίζονται «μπατικοί», ενώ oι εσωτερικοί «δρομικοί» όσο και για να τονίσουν την ύπαρξη υποχρεωτικής μόνωσης που πρέπει να έχουν οι εξωτερικοί τοίχοι.
• Οι πόρτες και τα παράθυρα σχεδιάζονται με βοηθητική γραμμή.
• Οι διαστάσεις μια πόρτας δίνονται σε μορφή κλάσματος, όπου ο αριθμητής δείχνει το μήκος της πόρτας και ο παρανομαστής το ύψος της. Αυτό γίνεται γιατί ενώ ως στοιχείο το ύψος της πόρτας δεν μπορεί να διαστασιολογηθεί στην κάτοψη, αποτελεί σημαντική πληροφορία για την περίπτωση κατά την οποία ο μηχανικός θα πρέπει να αποφασίσει αν κάποια γραμμή του (ηλεκτρική ή/και υδραυλική) μπορεί η όχι να τη σχεδιάσει να περάσει πάνω από την πόρτα.
Στα Σχήματα 5.3, 5.3α, 5.3β, 5.3γ και 5.3δ φαίνεται η τήρηση των παραπάνω κανόνων.
Παρακάτω δίνονται μερικά παραδείγματα αρχιτεκτονικών σχεδίων διαφόρων κτιρίων από διαφορετικές οπτικές γωνίες καθώς και οι τομές τους.
Στο Σχέδιο 5.4 δίνεται η τρισδιάστατη όψη ενός συνεργείου αυτοκινήτων.
Στα Σχέδια 5.5 και 5.6 φαίνονται το επίπεδο τομής του συνεργείου και το αποτέλεσμα της τομής αντίστοιχα.
Στα Σχέδια 5.7, 5.8 και 5.9 φαίνονται η τρισδιάστατη όψη, το επίπεδο τομής και η τομή του συνεργείου από διαφορετική οπτική γωνία. Ομοίως και στα Σχέδια 5.10, 5.11 και 5.12.
Η κάτοψη του παραπάνω συνεργείου δίνεται στο Σχέδιο 5.13.
Ένα άλλο παράδειγμα αρχιτεκτονικού σχεδίου αποτελεί το σχέδιο μιας μονοκατοικίας. Στα παρακάτω Σχέδια 5.14 έως 5.22 φαίνονται το τρισδιάστατο σχέδιο της μονοκατοικίας το επίπεδο τομής της και η οριζόντια τομή από τρείς διαφορετικές οπτικές γωνίες.
Ομοίως στα Σχέδια 5.23 έως 5.31 φαίνονται τα τρισδιάστατα σχέδια, τα επίπεδα τομής και οι οριζόντιες τομές μιας πολυκατοικίας.
Τέλος τα αρχιτεκτονικά σχέδια μπορεί να περιλαμβάνουν όψεις, τομές και κατόψεις με την ίδια ή διαφορετική κλίμακα όπως στο Σχέδιο 5.32 όπου φαίνονται τυπικά σχέδια του φρέατος υδραυλικού ανελκυστήρα, σχεδιασμένα υπό διαφορετική κλίμακα.
Leave a Reply